Aquesta setmana, els informatius del districte de Sarrià-Sant Gervasi de BTV ha dedicat una peça al títol número 9 de La Verònica Cartonera: Gestió comunitària i transformació social, que titula Barcelona, un referent europeu en gestió comunitària.
BTV ha parlat amb els autors (Oriol Barba i Anna Subirats) a la Casa Orlandai, una de les experìencies de gestió comunitària que recull el llibre i que:
intenta posar una mica d'ordre entre les diferents experiències de gestió comunitària que es donen actualment a la ciutat. El llibre les classifica, n'analitza les conseqüències i en valora els diferents models. Segons els autors, experiències com les de la Casa Orlandai reforcen la democràcia local i han convertit a Barcelona en un referent europeu en iniciatives d’aquest àmbit.Transcripció del video
És l'únic equipament del districte amb una gestió ciutadana. L'Associació Cultural Casa Orlandai gestiona aquest centre cívic gràcies a un conveni amb l'Administració. Els detalls els expliquen l'Oriol Barba i l'Anna Subirats en aquest llibre editat per La Verònica Cartonera. Es tracta d'un recull de les principals experiències de gestió comunitària que es donen a Barcelona.
ANNA SUBIRATS, coautora de 'Gestió comunitària i transformació social' "El que hem volgut és posar en un mateix context un centre com Can Vies i un centre com per exemple La Casa Orlandai i identificar les potencialitats i conflictes o riscos que tenen els diferents models."
Segons els autors, la gestió comunitària comporta a la llarga una transformació social perquè el ciutadà deixa de ser només un usuari de l'espai públic per passar a implicar-se també en la presa de decisions i l'organització. La gestió comunitària, diuen, reforça la participació ciutadana.
ORIOL BARBA, coautor de 'Gestió comunitària i transformació social' "És un instrument per aprofundir en la qualitat democràtica de la ciutat. És a dir, que, més enllà d'anar a votar cada quatre anys, aquests equipaments que permeten que el ciutadà s'impliqui en la vida del seu barri cultural i socialment fa que aquell que vulgui participar més a la vida de la ciutat pugui fer-ho. Des d'aquest punt de vista jo crec que La Casa Orlandai sí que és transformadora socialment perquè ofereix un model que fins ara no existia al barri ni al districte."
La quantitat centres de gestió comunitària a Barcelona i la capacitat que tenen per explicar les seves experiències han convertit Barcelona, segons els autors, en un referent europeu.
ANNA SUBIRATS, coautora de 'Gestió comunitària i transformació social' "En aquests moments, des d'Europa, jo crec que Barcelona és un punt, un focus de mira en noves maneres de generar nous models democràtics locals, diguéssim."
Perquè la transformació social de la qual parlen els autors sigui real cal que darrere dels projectes de gestió comunitària hi hagi un col·lectiu de persones implicades. És el cas de l'Associació Cultural Casa Orlandai, formada tant per veïns com per entitats del barri.
Més informació sobre el llibre "Gestió comunitària i transformació social"
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada